Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de març del 2011

Per què canvia la Lluna?



És l'únic satèl.lit natural de la Terra i l'únic cos del Sistema Solar que podem observar en detall a ull nu o amb instruments senzills.

La Lluna reflecteix la llum solar, de manera diferent segons el lloc on es trobi. Gira al voltant de la Terra i sobre el seu eix en el mateix temps: 27 dies, 7 hores i 43 minuts. Això fa que ens presenti sempre la mateixa cara.
No té atmosfera ni aigua, per això la seva superfície no es deteriora amb el temps, si no és per l'impacte ocasional d'algun meteorit.
El 20 de juliol de 1969, Neil Armstrong es va convertir en el primer home que trepitjava la Lluna, formant part de la missió Apollo XI. Els projectes lunars han recollit prop de 400 kg. de mostres que els científics analitzen.
 
Com que la Lluna gira a l'entorn de la Terra, la llum del Sol li arriba desde posicions diferents, que es repeteixen en cada volta. Quan il.lumina tota la cara que veiem s'anomena lluna plena. Quan no la veiem és la lluna nova. Entre aquestes dues fases només es veu un bocí, un quart, que va creixent o minvant.
  
Les primeres civilitzacions ja mesuraven el temps comptant les fases de la Lluna. Una setmana és el que dura cada fase, i un mes s'aproxima a la durada de tot el cicle.

Lluna quart creixent capturada  des de  la Segarra
29-06-2009 a les 21:09 h
 

Lluna creixent  capturada des de  la Segarra  (69 %)
1-07-09 a les 22:25 h


Lluna creixent  capturada des de la Segarra (82%)
2-07-09 a les  21:15 h

Lluna creixent capturada  des de la Segarra
17-12-10 a les 20:30


Lluna plena capturada des de  la Segarra 
19-03-2011 a les 21:23 h

Lluna minvant capturada des de  la Segarra (42%)
16-07-2009 a les 4:50h

Els eclipsis

De vegades, el Sol, la Lluna i la Terra es situen formant una línia recta. Aleshores es produeixen ombres, de manera que la de la Terra cau sobre la Lluna o a l'inrevés. Són els eclipsis.
Quan la Lluna passa pel darrera i es situa a l'ombra de la Terra, es produeix un Eclipsi de Lluna (dibuix, esquerra). En canvi, quan la Lluna passa entre la Terra i el Sol, el tapa i es produeix un Eclipsi de Sol (dreta).
Si un astre arriba a ocultar totalment l'altre, l'eclipsi és total, si no, és parcial. Algunes vegades la Lluna es posa davant del Sol de manera que només n'oculta el centre. Aleshores l'eclipsi té forma anular, d'anell.


Eclipse de lluna vist des de la Segarra




Llum cendra de la lluna
La llum "cendra" de la lluna, és a dir, la que il·lumina la part fosca de la lluna, els primers dies després de la lluna nova.


Llum cendra de la lluna vist des de la Segarra (24%)
11-02-2008 a les 19:34






Un video on es pot veure el per què de  les diferents fases de la Lluna

Edu3.cat 

Informació obtinguda de   la pàg:www.xtec.cat/~rmolins1/solar/cat/ i el video "La lluna canvia" a l'edu3.cat