Cercar en aquest blog

dijous, 17 de novembre del 2011

Riure

Riem junts?

L'humor té la capacitat de capgirar les coses. Allò que habitualment és seriós o greu, vist amb sentit de l'humor esdevé una ximpleria que fa riure. També en les relacions personals situacions que semblen insalvables plantejades amb l'adequada dosi d'humor poden esdevenir oportunitats per a una bona entesa.
  Opinió sobre el riure de Josep-Oriol Ràfols Rubires , a la pàgina de familiaforum

Moltes vegades ens trobem amb dificultats: tenim pressa i l'ascensor no funciona, volem sortir d'excursió i plou... Una resposta davant d'aquestes o altres situacions és enfadar-se o queixar-se. Ara bé, encara que la situació no es pugui canviar sempre és possible de canviar la forma com reaccionem nosaltres, i podem –per exemple- prendre'ns-ho amb humor.
L'humor ens ofereix la possibilitat de modificar el nostre punt de vista i, en comptes de quedar atrapats o bloquejats pel que ens està passant, trobar una sortida. De fet, si repassem sobre quines coses fem broma descobrirem que molt freqüentment fem broma sobre coses serioses o coses que ens preocupen. El sentit de l'humor és una forma d'alliberar-se, d'encaixar allò que ens resulta feixuc.
En el dia a dia, en les relacions amb els qui  tenim més a la vora, molt especialment en la vida de família, sorgeixen conflictes: hi ha desacords que apareixen una i altra vegada, o hi ha algunes situacions que s'allarguen fins al cansament...
Aprendre a riure i ensenyar a riure és una via alternativa que ens allibera de les tensions i ens ajuda a estar junts. Podem començar per riure de coses o situacions en què ens trobem. En un embús de carretera podem celebrar que "per fi hem avançat mig metre!". Després, en un segon moment, podem riure'ns de nosaltres mateixos. Quan el nét es queixa a l'àvia que està perdent la memòria i li ho ha de repetir tot, l'àvia contesta que "a ella li agrada sentir com el seu nét li explica coses". Finalment, i a poc a poc, també podrem acceptar que algú pugui riure's de nosaltres o d'allò que més ens costa: "Joana, què fan tants papers al voltant de la paperera? T'hauré d'apuntar a bàsquet perquè milloris la teva punteria".
Aprendre a riure també vol dir saber distingir de què podem riure i de què no. L'humor serveix per trencar la rutina i els costums, i per eixamplar enfocaments massa estrictes, però també té les seves regles. Fer broma és seriós. Hi ha bromes fàcils o repetides o poc respectuoses que creen desconfiança i distancien les persones. L'humor fet servir per desqualificar, o per fer mal perd el seu valor. És com l'abús de medicaments o convertir en arma un ganivet de cuina.
Aprendre a riure, doncs, i riure junts és un art que s'aprèn amb la pràctica i que ens pot ajudar a fer un pas endavant quan sembla que ja no podem fer res més.
 
Opinió trobada en la www.Familiaforu.net